Oesterzwammen groeien in kweektent

Fruitingsomstandigheden creëren voor Oesterzwammen

Oesterzwammen kweken is een fascinerende en lonende hobby die steeds populairder wordt. Of je nu een beginnende kweker bent of al enige ervaring hebt, het creëren van de juiste fruitingsomstandigheden is cruciaal voor een succesvolle oogst. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste factoren voor het kweken van oesterzwammen, beantwoorden we veelgestelde vragen en geven we praktische tips om je op weg te helpen.

Wat zijn de ideale fruitingsomstandigheden voor oesterzwammen?

Licht

Oesterzwammen hebben licht nodig om te groeien, maar direct zonlicht moet worden vermeden. Plaats je fruiting chamber in een ruimte met indirect licht of gebruik kunstlicht zoals fluorescerende lampen. Te veel direct zonlicht kan het substraat uitdrogen en de groei van de paddenstoelen belemmeren.

Vochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid is essentieel voor de groei van oesterzwammen. Streef naar een luchtvochtigheid van rond de 90%. Dit kun je bereiken door regelmatig te nevelen met een spuitfles of door een luchtbevochtiger te gebruiken. Zorg ervoor dat de omgeving vochtig blijft, maar niet te nat, om schimmelgroei te voorkomen.

Temperatuur

Oesterzwammen gedijen goed bij temperaturen tussen 15-25 graden Celsius. Houd de temperatuur stabiel om optimale groeiomstandigheden te garanderen. Te hoge of te lage temperaturen kunnen de groei vertragen of zelfs stoppen.

Ventilatie

Goede luchtcirculatie is belangrijk om de opbouw van CO2 te voorkomen. Zorg ervoor dat je fruiting chamber voldoende ventilatie heeft door regelmatig te luchten. Dit kan door gaten in de zijkanten van de kweekbak te boren en deze af te dekken met micropore tape om contaminatie te voorkomen.

Hoe kom ik aan mycelium?

Mycelium, het netwerk van schimmeldraden waaruit paddenstoelen groeien, is de basis van elke succesvolle kweek. Je kunt mycelium kopen bij gespecialiseerde tuincentra of online winkels die zich richten op paddenstoelenkweek. Zorg ervoor dat je mycelium van hoge kwaliteit koopt om de beste resultaten te behalen.

Hoe maak je oesterzwammen broed?

Oesterzwammen broed, ook wel spawn genoemd, is mycelium dat is gegroeid op een substraat zoals graan of zaagsel. Hier is een eenvoudige methode om je eigen oesterzwammen broed te maken:

Benodigdheden

 • Mycelium (bijvoorbeeld van een gekochte mycelium zak)
 • Substraat (zoals stro, houtkrullen, koffiedik of karton)
 • Plastic zakken of bakken
 • Spuitfles met water
 • Alcohol voor desinfectie

Stappen

 1. Substraat Voorbereiden: Pasteuriseer het substraat door het een uur te koken en vervolgens af te laten koelen. Dit doodt eventuele ongewenste micro-organismen.
 2. Inoculatie: Meng het afgekoelde substraat met het mycelium. Zorg ervoor dat het mycelium gelijkmatig wordt verdeeld.
 3. Incubatie: Plaats het mengsel in een plastic zak of bak en sluit deze af. Bewaar de container op een warme, donkere plaats. Houd het substraat vochtig door regelmatig te nevelen.
 4. Groei: Na ongeveer twee weken zou het mycelium door het substraat moeten groeien. Zodra het substraat volledig is gekoloniseerd, is je broed klaar voor gebruik.

Praktische tips voor het kweken van oesterzwammen

Gebruik een fruiting chamber

Een fruiting chamber is een eenvoudige manier om de ideale groeiomstandigheden voor je oesterzwammen te creëren. Hier is een stapsgewijze handleiding om je eigen fruiting chamber te maken:

Benodigdheden

 • Transparante plastic bak (30x20x40 cm of 20-30 liter)
 • 5-8 liter perliet
 • Micropore tape
 • Boor met een scherpe boor (6mm)
 • Schoonmaakmiddelen (bijv. alcohol)
 • Volledig gekoloniseerd mycelium

Stappen

 1. Schoonmaken: Reinig de werkruimte en alle materialen grondig met alcohol om contaminatie te voorkomen.
 2. Gaten Boren: Boor 10 gaten (6mm) aan alle zijden van de plastic bak behalve de bodem en deksel. Bedek de gaten met micropore tape.
 3. Perliet Voorbereiden: Plaats het perliet in een schone zak, vul met water en laat uitlekken tot het water helder is.
 4. Bak Vullen: Verspreid een 5 cm dikke laag nat perliet gelijkmatig over de bodem van de bak.
 5. Mycelium Zak Voorbereiden: Reinig de mycelium zak en snijd een opening waar de paddenstoelen zullen groeien.
 6. Onderhoud: Nevel de kamer elke twee dagen met schoon water om de luchtvochtigheid hoog te houden. Na een paar dagen zouden de paddenstoelen moeten verschijnen.

Regelmatige controle en onderhoud

Controleer regelmatig de temperatuur, vochtigheid en ventilatie in je fruiting chamber. Besproei indien nodig om de luchtvochtigheid op peil te houden en zorg voor voldoende luchtcirculatie om schimmelgroei te voorkomen.

Oogsten

Oesterzwammen zijn klaar om geoogst te worden wanneer de hoeden volledig geopend zijn maar voordat de randen beginnen te krullen. Draai en trek de paddenstoelen voorzichtig los om het mycelium niet te beschadigen. Sommige fruiting blocks kunnen meerdere oogsten produceren, dus blijf de omstandigheden controleren en onderhouden.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om oesterzwammen te kweken?

Het hele proces, van inoculatie tot oogst, duurt ongeveer 5-6 weken. Dit kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het type mycelium dat je gebruikt.

Kan ik oesterzwammen buiten kweken?

Ja, oesterzwammen kunnen buiten worden gekweekt als de temperatuur boven de 10°C blijft. Zorg ervoor dat de groeiomstandigheden vergelijkbaar zijn met die binnen, met voldoende vochtigheid en ventilatie.

Hoeveel oesterzwammen kan ik verwachten te oogsten?

De opbrengst varieert, maar je kunt ongeveer 25% van het gewicht van het substraat in paddenstoelen verwachten. Dit betekent dat als je 1 kg substraat gebruikt, je ongeveer 250 gram oesterzwammen kunt oogsten.

Hoe bewaar ik verse oesterzwammen?

Bewaar verse oesterzwammen in een papieren zak in de koelkast. Ze blijven ongeveer een week vers. Voor langere bewaring kun je ze drogen of invriezen.

Kan ik meerdere oogsten krijgen van één fruiting block?

Ja, veel fruiting blocks kunnen meerdere oogsten produceren. Zorg ervoor dat je de omstandigheden blijft controleren en onderhouden voor de beste resultaten.

Conclusie

Het kweken van oesterzwammen is een boeiende en duurzame hobby die zowel beginners als ervaren kwekers veel voldoening kan geven. Door de juiste fruitingsomstandigheden te creëren en regelmatig onderhoud te plegen, kun je genieten van een overvloedige oogst van heerlijke en voedzame oesterzwammen. Blijf experimenteren en leren van je ervaringen om je kweekvaardigheden te verbeteren. Veel succes en plezier met je paddenstoelenkweek!

Bij ToshiFarm zijn we gepassioneerd over paddenstoelen en willen we iedereen de kans geven om thuis hun eigen oesterzwammen te kweken. Onze hoogwaardige producten en deskundige begeleiding maken het gemakkelijk en leuk om aan de slag te gaan. Bezoek onze website voor meer informatie en om te beginnen met je eigen paddenstoelenavontuur!

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.