Lion's Mane groeit in het bos

Inenten van het Substraat met Lion's Mane-mycelium

Heb je ooit overwogen om je eigen Lion's Mane-paddenstoelen te kweken? Het proces van het inenten van substraat met Lion's Mane-mycelium kan in het begin misschien intimiderend lijken, maar met de juiste stappen en materialen is het een lonende en fascinerende ervaring. In deze gids nemen we je mee door het hele proces, van het voorbereiden van je kweekruimte tot het succesvol laten groeien van je eigen Lion's Mane-paddenstoelen.


Voorbereiden van Uw Benodigdheden en Kweekruimte


Reinigen en Steriliseren

Een schone en steriele werkomgeving is cruciaal voor het succes van je kweek. Begin met het grondig reinigen van alle oppervlakken met isopropylalcohol of een andere geschikte reinigingsoplossing. Dit helpt om eventuele verontreinigingen te verwijderen die de groei van je mycelium kunnen belemmeren.


Verzamel Apparatuur

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint. Dit omvat:

- Een snelkookpan

- Een keukenweegschaal

- Maatbekers

- Paddenstoelenkweekzakken of emmers

- Hardhouten pellets

- Sojahullen

- Lion’s Mane graanbroed


Voorbereiden van Uw Paddenstoelensubstraat


Meng Ingrediënten

Combineer hardhouten pellets en sojahullen in een gesteriliseerde container of zak. Het aanbevolen hydratatieniveau voor dit mengsel is 60%. Dit betekent dat je de juiste hoeveelheid water moet toevoegen om ervoor te zorgen dat het substraat voldoende vocht bevat voor de groei van het mycelium.


Hydrateer Pellets

Voeg schoon water toe aan het mengsel en laat het 5-10 minuten staan. Dit geeft de pellets de tijd om te rehydrateren tot een zaagselachtige consistentie, wat ideaal is voor de groei van Lion's Mane-mycelium.


Steriliseren van Uw Substraatmengsel


Gebruik een Snelkookpan

Plaats het gehydrateerde mengsel in een kweekzak en sluit deze goed af. Steriliseer het mengsel vervolgens in een snelkookpan gedurende minstens twee uur bij 15 PSI. Dit proces doodt eventuele ongewenste micro-organismen die de groei van je mycelium kunnen verstoren.


Afkoelen

Laat het substraat volledig afkoelen in een hygiënische omgeving voordat je verder gaat met het inenten. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het mycelium wordt beschadigd door de hitte.


Inenten van Uw Paddenstoelensubstraat


Sanitizeer Handen en Werkruimte

Was je handen grondig met zeep en water en zorg ervoor dat je werkomgeving schoon is. Dit helpt om besmetting te voorkomen tijdens het inenten.


Voeg Graanbroed Toe

Gebruik voor een substraat van 2,3 kg ongeveer 200 gram graanbroed. Breek het broed voorzichtig uit elkaar en meng het gelijkmatig door het substraat. Dit zorgt voor een uniforme kolonisatie van het mycelium.


Sluit de Zak

Sluit de kweekzak of container onmiddellijk na het mengen om blootstelling aan verontreinigingen te minimaliseren. Dit helpt om de steriele omgeving te behouden die nodig is voor de groei van het mycelium.


Incuberen van Uw Lion’s Mane Paddenstoelen


Bewaar in een Donkere Ruimte

Plaats het ingeënte substraat in een donkere ruimte, weg van direct zonlicht. Houd een kamertemperatuur van 18-25°C aan, bij voorkeur rond de 23°C. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de groei van Lion's Mane-mycelium.


Colonisatieperiode

Het kan 14-21 dagen duren voordat het mycelium het substraat volledig heeft gekoloniseerd. Gedurende deze periode is het belangrijk om de omgeving schoon en steriel te houden om besmetting te voorkomen.


Benodigde Materialen

- Snelkookpan

- Keukenweegschaal

- Maatbekers

- Lion’s Mane graanbroed

- Paddenstoelenkweekzakken of emmers

- Hardhouten pellets

- Sojahullen

- Schoon water

- Latex handschoenen (optioneel)


Tips voor Succesvolle Teelt


Handhaaf Steriliteit

Werk altijd in een schone en steriele omgeving om besmetting te voorkomen. Dit is een van de belangrijkste factoren voor het succes van je kweek.


Hydratatieniveaus

Zorg ervoor dat het substraat goed gehydrateerd is om de groei van het mycelium te ondersteunen. Een te droog of te nat substraat kan de groei belemmeren.


Gelijkmatig Mengen

Verdeel het graanbroed gelijkmatig door het substraat voor een uniforme kolonisatie. Dit helpt om een gelijkmatige groei van het mycelium te bevorderen.


Gecontroleerde Omgeving

Gebruik een flowhood of een zelfgemaakte gesteriliseerde container om blootstelling aan verontreinigingen tijdens het inenten te minimaliseren. Dit helpt om de steriele omgeving te behouden die nodig is voor de groei van het mycelium.


Monitor Condities

Houd het substraat in een donkere, vochtige omgeving en besproei regelmatig om vruchtvorming te stimuleren. Dit helpt om de ideale groeiomstandigheden voor je Lion's Mane-paddenstoelen te behouden.


Door deze stappen en tips te volgen, kun je succesvol substraat inenten met Lion's Mane-mycelium en gezonde paddenstoelen kweken. Het proces vereist geduld en aandacht voor detail, maar de beloning is het zeker waard. Veel succes met je kweekavontuur!


---


Veelgestelde Vragen


Hoe maak ik paddestoel substraat?

Het maken van paddenstoelensubstraat begint met het mengen van hardhouten pellets en sojahullen, gevolgd door hydratatie en sterilisatie. Na afkoeling wordt het substraat ingeënt met mycelium.


Hoe kom ik aan mycelium?

Mycelium kan worden gekocht bij gespecialiseerde leveranciers van paddenstoelenkweekbenodigdheden. Zorg ervoor dat je kiest voor hoogwaardige, steriele myceliumculturen.


Is mycelium eetbaar?

Ja, mycelium is eetbaar en wordt vaak gebruikt in verschillende voedingsproducten vanwege zijn gezondheidsvoordelen.


Hoe maak je oesterzwam broed?

Oesterzwam broed kan worden gemaakt door steriel graan te enten met oesterzwam mycelium en het te laten koloniseren in een steriele omgeving.


Met deze uitgebreide gids en veelgestelde vragen ben je goed op weg om succesvol Lion's Mane-paddenstoelen te kweken. Veel plezier en succes met je kweekproject!

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.