Laminar Flow Hoods: wat zijn het en wat kun je ermee?

Laminar Flow Hoods: wat zijn het en wat kun je ermee?

Bij het werken met schimmels is het waarborgen van een steriele omgeving van cruciaal belang om contaminatie te voorkomen en nauwkeurige resultaten te verkrijgen. Een instrument dat onmisbaar is bij veel van je werkzaamheden is de horizontale laminar flow hood of flow kast. Je hebt de naam misschien wel vaker voorbij horen komen, maar wat is nu precies een flowhood? En wat kun je ermee?

Wat is een Laminar Flow Hood?

Een laminar flow hood is een apparaat dat een gecontroleerde en steriele omgeving creëert voor het werken met micro-organismen, waaronder schimmels. Deze kasten trekken lucht door meerdere speciale filters om zo een stroom van schone, gefilterde lucht te creëren die van achteren naar voren over het werkgebied beweegt. Dit creëert een barrière die voorkomt dat externe deeltjes en micro-organismen het werkgebied binnendringen. Op die manier waarborg je een steriele omgeving.

 

 

Is ontsmetten met alcohol dan niet voldoende?

Isopropylalcohol is de snelste en veiligste manier om schimmels en bacteriën te elimineren. Je maakt er weliswaar je werkblad steriel mee, maar niet je werkomgeving. Zonder flowhood is je werkblad bovendien ook snel niet meer steriel. Pas wanneer je de flowhood inschakelt en daarna (met latex handschoenen aan!) het werkblad reinigt met Isopropylalcohol kun je spreken van een steriele omgeving. Vergeet daarbij ook niet een mondmasker te dragen voor zowel je eigen veiligheid als het schoon houden van je werkgebied.

Werking van een Horizontale Flow Hood

Een horizontale laminar flow kast bevat filters die de lucht zuiveren voordat deze het werkgebied bereikt. De meest voorkomende filters zijn HEPA (High Efficiency Particulate Air) filters, die kleine deeltjes en micro-organismen uit de lucht verwijderen waardoor alleen schone lucht het werkgebied bereikt. Onze ToshiFarm Laminar Flow Hood is voorzien van een pre-filter en een hoogwaardig HEPA H14 filter. Dit filter behoort tot het hoogste niveau van HEPA-luchtfiltratie en wordt beschouwd als medische kwaliteit; het zuivert 99.995% van de deeltjes uit de lucht!

De lucht wordt met een motor door het pre-filter heen getrokken en door het H14 HEPA filter heen geperst. De gefilterde lucht stroomt dan horizontaal over het werkgebied heen en creëert een barrière van schone lucht over het werkgebied. Dit noemen we een Laminar Flow die verschilt van de luchtstroom die uit een reguliere ventilator komt.

Het werkgebied binnen de horizontale flow hood wordt voortdurend bespoeld met schone lucht, waardoor een steriele omgeving wordt gehandhaafd. Omdat alleen het deel voor het filter schone lucht bevat is onze flow hood 120cm breed, zodat je nooit per ongeluk buiten je werkgebied komt.

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.