Thuis oesterzwammen kweken

Voorbereiding van het Substraat voor Oesterzwammen

Oesterzwammen zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ook relatief eenvoudig thuis te kweken. Of je nu een beginnende hobbykweker bent of een ervaren paddenstoelenliefhebber, het correct voorbereiden van het substraat is een cruciale stap voor een succesvolle oogst. In deze blogpost zullen we je stap voor stap begeleiden bij het voorbereiden van het substraat voor oesterzwammen, zodat je kunt genieten van een overvloedige oogst.

Wat is een Substraat?

Het substraat is het groeimedium waarin de oesterzwammen zullen groeien. Het biedt de voedingsstoffen die nodig zijn voor het mycelium (de schimmelstructuur) om te gedijen en uiteindelijk vruchtlichamen (de paddenstoelen) te produceren. Veelgebruikte substraten voor oesterzwammen zijn stro, houtsnippers, koffiedik en karton.

Materialen Benodigd

Voordat we beginnen, laten we eerst de benodigde materialen opsommen:

 1. Groeimedium (Substraat):
  • Stro
  • Houtsnippers
  • Koffiedik
  • Karton
 2. Oesterzwam Broed (mycelium)
 3. Plastic zakken of emmers
 4. Spuitfles voor vochtigheid
 5. Calciumcarbonaat (voor pH-aanpassing)
 6. Steriele handschoenen en werkomgeving

Stappen voor Voorbereiding van het Substraat

1. Voorbereiding van het Substraat

Stro

 • Pasteurisatie: Kook het stro in water gedurende ongeveer een uur om schimmelsporen en andere ongewenste micro-organismen te doden.
 • Afgieten en Afkoelen: Laat het stro uitlekken en afkoelen tot kamertemperatuur.

Koffiedik

 • Gebruiksklaar: Koffiedik is al gepasteuriseerd door het koffiezetproces en kan direct worden gebruikt.

Karton

 • Voorbereiding: Scheur het karton in stukken en gebruik zoals het is. Zorg ervoor dat het karton schoon is en geen inkt of andere chemicaliën bevat.

Houtsnippers

 • Sterilisatie: Kook de houtsnippers gedurende minstens een uur om te steriliseren. Laat ze daarna uitlekken en afkoelen.

2. Enten van het Substraat met Oesterzwam Broed

 • Meng het Broed: Combineer het voorbereide substraat met het oesterzwam broed, zorg voor een gelijkmatige verdeling. Gebruik steriele handschoenen om besmetting te voorkomen.
 • Verpakken: Plaats het mengsel in een plastic zak of emmer, goed afsluiten om luchtblootstelling te minimaliseren.

3. Incubatie Fase

 • Opslag: Bewaar de zak of emmer op een warme, donkere plaats met een temperatuur tussen 20-25°C.
 • Vochtigheid: Regelmatig besproeien met water om het substraat vochtig te houden, maar niet doorweekt.
 • Observatie: Na ongeveer twee weken zou wit mycelium moeten verschijnen. Zodra het hele substraat wit is, is de incubatiefase voltooid.

4. Fruiting

 • Licht en Vochtigheid: Verplaats de zakken naar een locatie met indirect licht en hogere luchtvochtigheid om de vruchtvorming te stimuleren. Zorg voor voldoende luchtcirculatie.
 • Oogsten: Oogst de oesterzwammen wanneer ze volledig zijn gegroeid, meestal na ongeveer een maand. Draai en trek de paddenstoelen voorzichtig los om het mycelium niet te beschadigen.

Veelgestelde Vragen

Hoe maak ik paddestoel substraat?

Het maken van paddestoel substraat begint met het kiezen van een geschikt groeimedium zoals stro, houtsnippers, koffiedik of karton. Het substraat moet worden gepasteuriseerd of gesteriliseerd om ongewenste micro-organismen te doden. Vervolgens wordt het substraat gemengd met oesterzwam broed en in een steriele omgeving geplaatst voor incubatie.

Hoe maak je oesterzwammen schoon?

Oesterzwammen kunnen eenvoudig worden schoongemaakt door ze voorzichtig af te vegen met een vochtige doek of keukenpapier. Vermijd het onderdompelen in water, omdat dit de textuur kan beïnvloeden.

Hoe maak je oesterzwam broed?

Oesterzwam broed kan worden gemaakt door mycelium te laten groeien op een steriel medium zoals graan. Dit proces vereist een steriele omgeving en specifieke apparatuur zoals een drukpan voor sterilisatie.

Welke paddenstoelen groeien op koffiedik?

Oesterzwammen zijn een van de meest populaire paddenstoelen die goed groeien op koffiedik. Het koffiedik biedt een rijk voedingsmedium dat ideaal is voor de groei van het mycelium.

Tips en Best Practices

 • Hygiëne: Zorg voor een steriele werkomgeving om besmetting te voorkomen.
 • Vochtigheid: Houd het substraat vochtig maar niet doorweekt.
 • Geduld: De incubatiefase vereist geduld terwijl het mycelium door het substraat groeit.
 • Luchtcirculatie: Zorg voor voldoende luchtcirculatie tijdens de incubatie om de groei van het mycelium te bevorderen.
 • pH-aanpassing: Gebruik calciumcarbonaat om de pH van het substraat aan te passen voor optimale groeiomstandigheden.

Aanvullende Informatie

Na de eerste oogst kan het substraat vaak nog één of twee keer worden gebruikt voor meer oogsten. Als het substraat tekenen van afbraak of besmetting vertoont, is het tijd om nieuw substraat en broed te gebruiken. Websites zoals Toshi Farm bieden startpakketten en aanvullende producten voor het kweken van oesterzwammen, evenals ondersteuning en handleidingen.

Door deze stappen en tips te volgen, kun je effectief het substraat voorbereiden voor het kweken van oesterzwammen thuis. Veel succes en geniet van je zelfgekweekte oesterzwammen!

Met deze uitgebreide gids hopen we dat je een succesvolle start kunt maken met het kweken van oesterzwammen. Mocht je nog vragen hebben of behoefte hebben aan aanvullende producten en ondersteuning, bezoek dan onze website Toshi Farm. Happy growing!

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.