Koningsoesterzwam kweken

Het kweken van Koningsoesterzwammen (Pleurotus eryngii) is net zo eenvoudig als het kweken van Grijze Oesterzwammen. In tegenstelling tot veel van onze andere soorten groeit de Koningsoesterzwam zowel op stro als hout.

Benodigdheden

  • Koningsoesterzwam broed (150 gram)
  • Minimaal een kilo stro (substraat)
  • Plastic emmers met deksel of kweekzakken
  • Hygrometer (optioneel)
  • (Snelkook)pan
  • Steriele handschoenen
  • Steriele werkomgeving

Stappen

Voorbereiding van het substraat

Week het stro enkele uren in water en laat het uitlekken. Kook het substraat onder druk (snelkookpan) gedurende minstens een uur om mogelijke concurrentie van andere micro-organismen te verminderen en het substraat te steriliseren. Je kunt het ook in een normale pan koken, maar hanteer dan minimaal 2 uren. Laat het substraat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je doorgaat.

Inoculatie

Trek de steriele handschoenen aan en werk in een schone omgeving om contaminatie te minimaliseren. Meng al het broed met het gekoelde substraat. Het broed moet gelijkmatig worden verdeeld om een goede groei te bevorderen. Incubatie: Plaats het geïnoculeerde substraat in kweekzakken of emmers. Sluit de zakken of emmers goed af, maar zorg voor enige luchtcirculatie. Bij een emmer kan dit door rondom wat kleine gaatjes te boren. De kweekzakken zijn al uitgerust met een ademend filter. Bewaar de zakken of emmers op een warme en donkere plaats (ongeveer 20-25°C) met een hoge luchtvochtigheid (rond 90%). Dit is de incubatiefase waarin het mycelium zich zal verspreiden en het substraat koloniseert.

Groei en vruchtvorming

Na enkele weken zal het mycelium het substraat volledig hebben gekoloniseerd en verschijnen er mogelijke knoppen of kleine paddenstoelen. Verplaats de zakken of emmers naar een lichtere ruimte met indirect licht. Houd de luchtvochtigheid rond de 80-90% en de temperatuur tussen 18-22°C om de groei van de paddenstoelen te bevorderen. Binnen enkele weken zouden volgroeide Koningsoesterzwammen moeten verschijnen en kunnen worden geoogst.

Oogsten

Oogst de koningsoesterzwammen wanneer ze volgroeid zijn, maar voordat de randen van de hoeden beginnen op te krullen. Snij de paddenstoelen voorzichtig van het substraat om het blok mycelium niet te beschadigen.

Herhaal of vernieuw

Na de eerste oogst kun je het substraat vaak nog één of twee keer laten doorgroeien om meer oogsten te verkrijgen. Als het substraat echter begint af te breken of tekenen van contaminatie vertoont, is het tijd om nieuw substraat en broed te gebruiken. Houd er rekening mee dat elke kweekomgeving en situatie anders kan zijn, dus het is belangrijk om de omstandigheden nauwlettend in de gaten te houden en eventueel aan te passen om de beste resultaten te bereiken.

Heb je het antwoord niet gevonden?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact