Kweken met een Shiitake Fruiting Block

Kweken van paddenstoelen met een kant-en-klaar fruiting block is een handige en eenvoudige manier om thuis of in een kleine ruimte paddenstoelen te verbouwen. Het is eenvoudig, maar er zijn wel een aantal belangrijke regels om te hanteren. We helpen je met deze gedetailleerde handleiding graag op weg.

Voorbereiding van de kweekruimte

Zorg voor een geschikte kweekruimte met de juiste omstandigheden voor de Shiitake. Dit kan een kweektent, een volledig automatische kweekkamer of een andere afgesloten ruimte zijn zoals een kelder. De ideale temperatuur voor Shiitake ligt tussen de 13°C en 21°C, maar maak je geen zorgen als het iets kouder of warmer is. Iets beneden kamertemperatuur werkt voor Shiitake bijvoorbeeld ook.

Vooral de luchtvochtigheid is bepalend voor een succesvolle oogst. Shiitake groeit het beste bij 85% relatieve luchtvochtigheid. Beschik je over een kelder, dan helpt dat al enorm. Je zult er waarschijnlijk wel alsnog de luchtvochtigheid moeten verhogen met een humidifier en op peil houden met een hygrometer.

Stimuleer de fruiting

Zet je fruiting block in een goed verlichte ruimte (8-12 uur per dag). Dit kan daglicht zijn of kunstmatig licht. Paddenstoelen hebben licht nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Snij de plastic kweekzak rondom in en haal deze van het blok af. Zet het blok op een schone plaats neer en zorg ook voor een goede luchtcirculatie in de ruimte, maar voorkom sterke luchtstromen die de paddenstoelen kunnen beschadigen. Een kleine tot middelgrote ventilator die de lucht uit de ruimte naar buiten trekt is voldoende.

Oogsten van de paddenstoelen

Na verloop van tijd zullen kleine Shiitake op het fruiting blok beginnen te verschijnen, vaak al vrij snel na ontvangst van het blok. Bij Shiitake kan het ook gebeuren dat je een blok ontvangt dat we al tot deze fase hebben gebracht. Je zult dan kleine knopjes of beginnende paddenstoeltjes op het blok aantreffen. Wanneer je tevreden bent met de grootte van je Shiitake zijn ze klaar om geoogst te worden. De beste methode is om de Shiitake bij de stam af te snijden en daarbij het fruitblok niet te beschadigen, aangezien die kan worden gebruikt om 2-3 flushes (oogsten) te krijgen mits het goed wordt verzorgd.

Herhaal het proces

Shiitake fruitblokken kunnen meerdere oogsten produceren. Doe na de eerste oogst het volgende:

  • Verlagen door de vernevelaar te stoppen.
  • Laat de blokken 7-14 dagen rusten en drogen.
  • Herhydrateer de blokken door ze minimaal 6 uur in koud water te laten weken.
  • Plaats de blokken terug in de kweekruimte en herhaal de stappen 3-5 voor verdere oogsten.

*Let op: We garanderen alleen de eerste vruchtvorming.

Let goed op besmetting naarmate je blokken ouder worden; groene of zwarte vlekken duiden op een infectie. Vaak zal nieuwe myceliumgroei de geoogste delen van het blok overnemen voordat er een tweede bloei komt.

Belangrijke tips:

  • Houd de kweekruimte schoon en vrij van schimmel om een gezonde paddenstoelengroei te bevorderen.
  • Gebruik latex of nytril handschoenen bij het hanteren van het fruiting block om besmetting te voorkomen.

Het kweken van paddenstoelen kan een leuke en lonende ervaring zijn, maar het vereist wel aandacht voor detail en het volgen van de juiste procedures om succesvolle oogsten te behalen.

 

Heb je het antwoord niet gevonden?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact