Shiitake kweken op boomstammen

Shiitake op boomstammen kweken is bijzonder productief; een boomstam kan enkele jaren paddenstoelen leveren. Volg de zes onderstaande stappen voor het inoculeren en kweken met je Shiitake stammen. Heb je kant-en-klare Shiitake stammen bij ons gekocht? Begin dan bij stap 5.

  1. Zaag eikenhouten stammen op een lengte van maximaal 100 centimeter. Gezonde, levende bomen moeten tijdens de rustperiode worden gekapt en minimaal 2 weken voor het inoculeren rusten.
  2. Boor circa 50 gaten verspreid over de stam met een diepte van 2.5 centimeter. Kweek je met kant-en-klare plugs, gebruik dan een boor van 8.5 mm. Kweek je met broed voor Shiitake, gebruik van een boor van 12.5 mm.
  3. Inoculeer de stammen met de houtpluggen of met broed:
   1. Plug-spawn: gebruik een hamer en tik voorzichtig een plug in ieder gat, zodat deze gelijk ligt met het oppervlak van de stam.
   2. Broed: breek het broed uit elkaar en stop het in elk van de gaten, zodat deze gelijk ligt met het oppervlak van de stam. Verzegel elke plug met gesmolten wax of plug-wax. Vaak stop je het broed in de stam met een inentingstool.
   3. Vingerhoed broed: duw een vingerhoed in elk van de gaten.
  4. Label de stammen. Vermeld op het label wanneer je de stam hebt geïnoculeerd.
  5. Plaats de stammen in een schaduwrijke plek dichtbij de grond. Op een pallet of op met een zijde op een andere stam liggen ze perfect.

   Zo worden ze vochtig door natuurlijke regenval. Het vasthouden van vocht tijdens deze fase is de meest cruciale stap voor het succes van de Shiitake-productie. Als het weer niet meewerkt dien je de stammen met een tuinslang of gieter te besprenkelen. De stammen zullen Shiitake gaan produceren wanneer de zogenaamde spawnrun bijna voltooid is en de omstandigheden voor vruchtvorming ideaal zijn. Deze timing varieert. Zodra de vruchtvorming begint kunnen de stammen opnieuw worden gestapeld om het oogsten gemakkelijker te maken.
  6. Wil je niet wachten op de natuurlijke weg, dan kun je het proces forceren. Het forceren van vruchtvorming of "schocken" van Shiitake-stammen is een methode om het productiepunt te bereiken. We raden aan om te wachten met het forceren tot de vroege zomer nadat de stammen van nature vrucht hebben gedragen en het weer constant warm is. Shock Shiitake-stammen door ze 24 uur onder te dompelen in koud water (minimaal 6 °C kouder dan de luchttemperatuur) om ze klaar te maken voor vruchtvorming. Shiitake zwammen ontwikkelen zich gemiddeld binnen 5-14 dagen na het shocken, afhankelijk van de temperatuur. Dit proces kan tijdens het groeiseizoen worden herhaald in een rotatieschema van 8-10 weken.

Heb je het antwoord niet gevonden?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact