Wine Cap (Stropharia Rugosoannulata)

In dit overzicht staan de ideale kweekomstandigheden voor Wine Cap beschreven. We raden je wel aan om zoveel mogelijk de ideale omstandigheden te hanteren.

 1. Kies een substraat
  1. Houtsnippers: Houtsnippers kunnen meerdere jaren paddenstoelen produceren. Zachte hardhoutsnippers (vlierbes, wilg, zachte esdoorn, magnolia, enz.) werken het beste. Hardhoutsnippers (eik, enz.) moeten voor gebruik enkele maanden buiten worden gelaten om te rijpen. Naaldhoutsnippers mogen niet worden gebruikt. Zijn de houtsnippers droog, besproei ze dan met water tot ze goed nat zijn voordat je verder gaat.
  2. Stro: Strobedden kunnen sneller paddenstoelen produceren, maar hebben een kortere algehele levensduur. Schoon, onkruidvrij stro (ofwel haver of tarwe) is het beste. Geef het rietje water totdat het gelijkmatig nat is of laat het 2-3 dagen weken om het te hydrateren en te conditioneren, en laat het dan uitlekken voordat u verder gaat.
  3. Mix van beide: het beste van twee werelden! Lees over het in lagen aanbrengen van stro en houtsnippers in stap 3.
 2. Selecteer een locatie voor je Wine Cap bedden en denk hierbij goed aan vochtonderhoud. Schaduwrijke gebieden zijn het beste omdat bedden minder snel uitdrogen en minder water nodig hebben. Volle ligbedden zijn mogelijk, maar vereisen meer water. We planten graag in reeds bemeste gebieden, onder bomen, aan de schaduwzijde van huizen of in en rondom sierplanten. Het bed moet een bodem of een zogenaamde mulchlaag hebben, vrij van onkruid en graszoden.
 3. Het bed aanleggen. Bedden worden in lagen gemaakt, waarbij het broed tussen lagen substraat wordt ingeklemd. Leg je eerste laag substraat neer, strooi het broed er bovenop en dek het broed af met nog een laag substraat. Meer lagen is nog beter. Gebruik je stro en houtsnippers, wissel dan lagen stro, broed en houtsnippers af. Let op! De bovenste laag moet houtsnippers zijn. De diepte van het bed is afhankelijk van de ondergrond die je gebruikt en de locatie van het bed. Houtsnippers drogen minder snel uit, dus de beddiepte moet 3-5˝ zijn. Stro is meer vatbaar voor uitdroging, dus we raden hierbij een bed van 7,5 - 12,5 cm aan. Hoe zonniger de ligging van het bed, des te dieper moet deze zijn. Maak altijd een dikkere toplaag van substraat, want dat zal het broed eronder beschermen tegen uitdroging.
 4. Controleer het bed regelmatig door er met je vingers in te graven. Het moet vochtig zijn, maar niet kletsnat. Als het droog aanvoelt, geef dan water met een sproeier. Een algemene vuistregel is dat 2,5cm water per week ideaal is, maar dat hangt af van de beddiepte, blootstelling aan de zon en wind. Een goed opgemaakt bed op een ideale locatie heeft misschien weinig tot geen onderhoud nodig. Let tijdens het graven in het bed op wit, vertakt, draadachtig materiaal dat we mycelium noemen - een beetje zoals de wortels van de paddenstoel. Dat is een geweldig teken van succesvolle Wine Cap groei.
 5. Oogsten van de Wine Cap kan meestal 2 tot 11 maanden na het aanleggen van het bed. Je kunt ze plukken als ze jong zijn in de knopvorm of nog een dag of twee wachten tot de dop opengaat. Pluk ze gewoon met je handen van het bed door de onderkant van de steel af te snijden.

Heb je het antwoord niet gevonden?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact