Cold shock

Cold shock

Oesterzwammen die maar niet willen groeien, terwijl je substraat helemaal wit is zoals het hoort? Dan kon deze blogpost je wel eens ontzettend gaan helpen! Ook paddenstoelen hebben soms een duwtje in de rug nodig en die kun jij ze zelf geven. Hoe precies? Dat gaan we je hier uitleggen.

Ice Bucket Challenge

Misschien ken je de Ice Bucket Challenge nog waarbij men een emmer ijswater boven het hoofd leegde? Hetzelfde kun je doen met je gekoloniseerde substraat dat maar niet wil fruiten. We raden af om er een emmer ijswater overheen te gooien, maar een paar nachtjes in de koelkast doet vaak wonderen! Je simuleert hiermee de wisseling van seizoenen en triggert daarmee de productie van vruchtlichamen.

Oesterzwammen Cold Shocken

Afhankelijk van de kweekmethode die je hanteert plaats je de growkit of fruiting bag gedurende 48 uur in de koelkast, het liefst zo koud mogelijk (4°C is perfect). Haal na 48 uur de growkit/zak uit de koelkast en zet deze op een lichte goed geventileerde plaats bij een temperatuur tussen 8-14°C. Let er vanaf dit moment goed op dat je vruchtlichamen niet uitdrogen door ze vochtig te houden met een plantenspuit. Na circa 14 dagen beginnen oesterzwammen te vormen en kunnen ze worden geoogst. De exacte productietijd hangt natuurlijk wel af van de temperatuur, vochtigheid en de golflengte en intensiteit van het omgevingslicht.

Wist je dat je vaak een tweede flush (oogst) uit je substraat kunt halen? Wacht na het afsnijden van je oesterzwammen 1 á 2 weken en je ziet vanzelf nieuwe zwammetjes ontstaan.

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.