Metabolieten in substraat

Metabolieten in substraat

Je hebt het misschien al eens opgemerkt: een gele geleiachtige vloeistof bovenop je gezonde mycelium. Wat is het precies en wat kun of moet je ertegen doen? We noemen ze metabolieten. Sommigen bestempelen het als een besmetting van substraat terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat het een natuurlijk afweermechanisme van mycelium is, vergelijkbaar met witte bloedcellen bij een mens. Dat laatste is de meest voor de hand liggende theorie.

Bij het kweken op koffiedik worden metabolieten het meeste waargenomen. Niet geheel toevallig is dit een kweekmethode met de meeste kans op besmetting, omdat koffiedik nooit echt steriel is. Het succes bij deze kweekmethode is voornamelijk te danken aan de enorme kracht van (grijze) oesterzwammen. Deze zijn zo agressief dat ze vrijwel overal op groeien. Wanneer het mycelium een potentiële infectie opmerkt zal het metabolieten afscheiden om deze te lijf te gaan. Superhandig spul dus, die gele vloeistof op je broed!

Wat moet je eraan doen? Wat ons betreft helemaal niets, want het natuurlijke afweermechanisme van paddenstoelen verwijderen is niet zo handig. Net als de mens is mycelium ook een intelligent "wezen" dat zelf veel zaken reguleert. Waar je wel mee op moet passen is het benevelen van je substraat. Wanneer een infectie het mycelium aanvalt is stilstaand water de perfecte voedingsbodem voor die infectie. Zorg voor een hele fijne mist om het mycelium vochtig te houden, maar laat het geen plasjes water worden. Je loopt de kans dat je krachtige mycelium het op die manier alsnog aflegt tegen de infectie met alle gevolgen van dien. 

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.