Soorten substraat

Soorten substraat

Substraat is de verzamelnaam voor de voedingsbodem waarop je paddenstoelen kweekt. Er zijn enorm veel mogelijkheden en iedere kweker heeft zijn favoriet, een beetje zoals iedere zelfgekroonde BBQ-koning zijn eigen geheime rub heeft (schaamteloze promotie: we raden écht aan om gegrilde Eikhaas van de barbecue te proberen).

Kweken op koffiedik

We begonnen ons kweekavontuur enkele jaren geleden met koffiedik. Kweken op koffiedik is een bewezen techniek die uitstekend werkt voor Oesterzwammen. Deze agressieve soort (ze bijten niet) groeit op vrijwel alles. Ze groeien in de juiste omstandigheden zelfs op karton. Allemaal creatieve low-budget kweekoplossingen en ontzettend leuk voor de kweker die met onze ToshiFarm growkit aan de slag gaat. Maar na een paar oogsten wil je wel eens iets meer en dan loop je snel tegen beperkingen aan; veel andere soorten groeien niet op koffiedik.

HWFP?

We nemen een duik in de rabbit hole. Substraat is bij hobbykwekers en (semi)professionals een omstreden onderwerp. Hoewel het er op fora soms stevig aan toe gaat met discussies en iedereen beweert het beste receptuur te hebben ligt de waarheid wat ons betreft ergens in het midden. Bijna alle genoemde substraten die we voorbij zien komen werken, mits ze steriel genoeg zijn. De resultaten verschillen wel enorm. Kweken op koffiedik bijvoorbeeld wordt door velen afgeraden, omdat het niet de beste kweekmethode is als je echt flink wilt oogsten.

HWFP is een term die veel voorbij komt en het staat voor Hard Wood Fuel Pellets. Let wel: dit zijn niet de gemiddelde pellets die je in je pelletkachel stopt, want die zijn veelal gemaakt van naaldhout. Dat type hout heeft de eigenschap om schimmels tegen te gaan; niet zo handig als je schimmels wilt opkweken tot volwaardige fruitlichamen. De hardhout pellets daarentegen zijn uitermate geschikt als basis voor je substraat.

Additieven voor substraat

Naast het gebruik van hardhout of hardhout pellets dien je stoffen aan je substraat toe te voegen met voedingswaarde zoals tarwezemel, sojaschillen en ga zo maar door. Je creëert op deze manier een Masters Mix, een uitgebalanceerd substraat dat de perfecte eigenschappen bezit voor paddenstoelenkweek. De mix die wij gebruiken bevat HWFP en wheat bran (tarwezemel) waar je alleen nog water aan toe hoeft te voegen. Let op: je moet je substraat altijd steriliseren om je broed of je Liquid Culture de beste overlevingskans te geven. Niet gesteriliseerd substraat zit zo boordevol met voedingsstoffen dat er binnen een paar dagen al schimmels in gedijen waar je broed niet tegen opgewassen is. Hoe je dit doet lees je terug in deze uitgebreide kweekinstructie.

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.