Fresh Air Exchange

Fresh Air Exchange

1 opmerking

Er groeien al kleine zwammetjes in mijn growkit, maar ik ben nog niet klaar met vullen. Wat moet ik nu doen?

We krijgen geregeld vragen, maar de bovenstaande kwam toch wel erg vaak voorbij. Tijd voor actie vanaf onze kant met een gloednieuwe blog. Sterker nog, onze allereerste blogpost is hiermee een feit! Het bevalt ons nu al zo goed dat we er vaker een uit gaan brengen, want er zijn zoveel vragen te beantwoorden over mycelium dat we eindeloos door kunnen gaan.

Uitlopers in je growkit

Goed, terug naar de vraag. We horen van veel kwekers dat zich in de kweekset kleine oesterzwammen vormen. Wat doe je dan? Op zich een hele mooie ontwikkeling, maar wel een beetje vroeg als je nog maar op 3/4e bent met vullen van koffiedik. Een troost is dat het ons ook wel eens gebeurt (we zijn soms zo druk met jullie bestellingen dat er geen tijd is voor koffie). De oplossingen zijn heel simpel en eigenlijk alleen een kwestie van durven. We snappen heel goed dat experimenteren spannend is voor een beginnende kweker nadat je een maand keurig je koffiedik hebt bijgevuld.

Laten we beginnen met het verschijnsel. Voor de 90's kids onder ons: uitlopers zien eruit alsof De Snorkels in je growkit omhoog komen. Zoek de verschillen:

De Snorkels

Er zijn natuurlijk een paar verschillen, maar je begrijpt ons punt vast wel. Eigenlijk mag je jezelf op dit punt wel een schouderklopje geven, want je bent ver gekomen als je dit punt hebt bereikt. Het mycelium vindt dat het tijd is om er een tandje bij te zetten.

Waarom ontstaan ze?

Uitlopers ontstaan door een gebrek aan zuurstof. De "snorkels" zijn eigenlijk een manier van het mycelium om op zoek te gaan naar zuurstof. Oesterzwammen hebben namelijk warmte, vocht en frisse lucht nodig om optimaal te groeien. Vooral in de winter is het een veelvoorkomend verschijnsel, omdat men de ramen dan vaker dicht heeft en er geen tocht in huis is.

Hoe los ik het op?

Je hebt een paar keuzes om te maken. Allereerst: ga je door met vullen of niet? Wij hebben inmiddels voor onszelf de ongeschreven regel dat we het bij uitlopers niet meer doen als we voorbij 3/4e zijn met bijvullen van koffiedik. Het mycelium is dan meer dan sterk genoeg om grote oesterzwammen te produceren. Bijvullen kan ook, maar we merken dat het voor de grootte van de oesterzwammen nauwelijks effect heeft bij een bijna gevulde growkit.

Stel dat er uitlopers verschijnen en je kiest voor fruiten (het laten groeien van oesterzwammen), haal dan simpelweg de deksel van je growkit en laat de uitlopers uitgroeien tot volwaardige oesterzwammen. Knip ze niet af, ook niet als je denkt dat het niets meer wordt met een paar uitlopers. Het mycelium bepaalt zelf naar welke oesterzwam alle energie wordt geduwd en sommige uitlopers zullen verschrompelen zonder dat je er iets aan hoeft te doen. De tape aan de zijkant kun je verwijderen, want ieder beetje airflow in de growkit is altijd mooi meegenomen. Binnen circa 1 tot 2 weken groeien je uitlopers uit tot grote oesterzwammen!

Oesterzwammen oogsten 1Oesterzwammen oogsten 2Oesterzwammen oogsten 3

1 opmerking

Mag van Hoek
Mag van Hoek

Dank voor deze uiterst behulpzame blog. !!!

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.