Wilde Shiitake-paddestoelen groeien op een boomstam in het bos

Het vinden en identificeren van wilde Shiitake-paddenstoelen

Shiitake-paddenstoelen zijn een populaire eetbare paddenstoelensoort in de Aziatische keuken. Ze hebben grote, parapluvormige hoeden die donkerbruin, soms zelfs zwart van kleur zijn. Hun stelen zijn veel dunner en taaier dan die van andere paddenstoelen en zijn crèmekleurig. Shiitake-paddenstoelen groeien het hele jaar door in het wild in de meeste delen van Zuidoost-Azië, op het rottende hout van shii, eik, esdoorn, beuk, kastanje, populier, moerbei en verschillende andere soorten loofbomen. Ze worden ook al sinds de jaren 1200 in China gekweekt en worden nu over de hele wereld geteeld, inclusief in Europa en Noord-Amerika.

Het schoonmaken van Shiitake-paddenstoelen

Bij het schoonmaken van shiitake-paddenstoelen is het belangrijk om ze niet onder te dompelen in water, omdat ze het water zullen absorberen en sponsachtig worden. Veeg in plaats daarvan de hoeden af met een vochtige papieren handdoek of spoel ze kort af onder koud stromend water. De stelen van shiitake-paddenstoelen zijn erg taai en kauwbaar, dus ze worden meestal afgesneden en bewaard voor het maken van soepbases.

Shiitake in het wild

Shiitake-paddenstoelen zijn niet inheems in Noord-Amerika of Europa, dus je zult ze niet in het wild vinden in deze regio's. Ze zijn echter een van de meest geteelde paddenstoelen ter wereld en zijn te vinden in supermarkten of supermarkten. Ze kunnen ook op boomstammen worden gekweekt, waarbij gaten in de stammen worden geboord en houten deuvels die zijn geïnoculeerd met shiitake-sporen erin worden geplaatst. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het zelf kweken van shiitake-paddenstoelen, biedt ToshiFarm een handige shiitake-kweekset aan.

Veelvoorkomende vergissingen

Een paddenstoel die kan worden aangezien voor shiitake is de Galerina marginata, ook bekend als de dodelijke galerina of trechterzwam. Deze paddenstoel is zeer giftig en moet worden vermeden. Het heeft een geelbruine hoed die op sommige levensstadia vergelijkbaar kan lijken met shiitake-paddenstoelen. De meest betrouwbare manier om een shiitake-paddenstoel te onderscheiden van een galerina is het nemen van een sporenafdruk. Galerina-paddenstoelen produceren altijd een roestbruine sporenafdruk, terwijl shiitake-sporenafdrukken wit zijn.

Conclusie

Het identificeren van shiitake-paddenstoelen vereist aandacht voor detail en kennis van hun unieke kenmerken. Hoewel ze niet in het wild voorkomen in Noord-Amerika of Europa, zijn shiitake-paddenstoelen gemakkelijk verkrijgbaar in winkels of kunnen ze thuis worden gekweekt met de juiste benodigdheden. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het kweken van hun eigen shiitake-paddenstoelen, biedt ToshiFarm ook een shiitake eikenhout kweekstam van 60cm aan, perfect voor het starten van je eigen paddenstoelenavontuur.

Wil je meer weten over het kweken van paddenstoelen of ben je op zoek naar kwalitatief hoogwaardige kweeksets? Bezoek dan ToshiFarm voor meer informatie en producten.

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.