Inleiding tot het kweken van Shiitake-paddenstoelen (Lentinula edodes)

Inleiding tot het kweken van Shiitake-paddenstoelen (Lentinula edodes)

Shiitake-paddenstoelen, wetenschappelijk bekend als Lentinula edodes, zijn een populaire soort eetbare paddenstoelen die oorspronkelijk uit Oost-Azië komen. Ze worden gewaardeerd om hun rijke smaak en talrijke gezondheidsvoordelen. Het kweken van shiitake-paddenstoelen kan op verschillende manieren worden gedaan, waaronder op houtblokken en op zaagselsubstraat. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht van de methoden, omstandigheden en tips voor het succesvol kweken van shiitake-paddenstoelen.

Hoe kweek je shiitake?

Kweekmethoden

Kweek op Houtblokken

 1. Selectie van Houtblokken: Gebruik hardhout zoals eik, beuk of kastanje. De houtblokken moeten vers gekapt zijn, bij voorkeur binnen 2-3 weken, en een diameter hebben van 7-20 cm.
 2. Inoculatie: Boor gaten in de houtblokken en breng shiitake-spawn (mycelium) aan in de gaten. Sluit de gaten af met was om de spawn te beschermen.
 3. Incubatie: Plaats de geïnoculeerde houtblokken in een schaduwrijke, vochtige omgeving. Stapel de blokken in een kruispatroon om luchtcirculatie mogelijk te maken.
 4. Vruchtvorming: Na 6-12 maanden beginnen de houtblokken paddenstoelen te produceren. Week de blokken 24 uur in koud water om de vruchtvorming te stimuleren.

Kweek op Zaagsel

 1. Voorbereiding van het Substraat: Meng hardhoutzaagsel met supplementen zoals zemelen of graan om voedingsstoffen te bieden.
 2. Sterilisatie: Steriliseer het substraat om verontreinigingen te elimineren.
 3. Inoculatie: Meng het gesteriliseerde substraat met shiitake-spawn en pak het in zakken of containers.
 4. Incubatie: Plaats het geïnoculeerde substraat in een gecontroleerde omgeving met hoge luchtvochtigheid en matige temperatuur.
 5. Vruchtvorming: Zodra het mycelium het substraat heeft gekoloniseerd, verplaats het naar een vruchtkamer met hoge luchtvochtigheid en verse lucht om de groei van paddenstoelen te bevorderen.

Hoe moet je champignons kweken?

Het kweken van champignons, waaronder shiitake, vereist specifieke omstandigheden en zorg. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen:

 1. Selecteer het juiste substraat: Voor shiitake-paddenstoelen is hardhoutzaagsel of houtblokken ideaal.
 2. Inoculeer het substraat: Voeg het mycelium (de schimmel) toe aan het substraat.
 3. Incubatie: Houd het substraat vochtig en op de juiste temperatuur om het mycelium te laten groeien.
 4. Vruchtvorming: Verlaag de temperatuur en verhoog de luchtvochtigheid om de paddenstoelen te laten groeien.
 5. Oogst: Oogst de paddenstoelen wanneer ze volledig ontwikkeld zijn.

Hoe groot wordt een shiitake?

Shiitake-paddenstoelen kunnen variëren in grootte, afhankelijk van de kweekomstandigheden. Over het algemeen hebben ze een hoeddiameter van 5 tot 10 cm, maar onder ideale omstandigheden kunnen ze zelfs groter worden. De stelen zijn meestal stevig en kunnen variëren in lengte, maar zijn meestal ongeveer 2-5 cm lang.

Kun je de steeltjes van shiitake eten?

Ja, de steeltjes van shiitake-paddenstoelen zijn eetbaar, maar ze zijn vaak taaier dan de hoeden. Veel mensen kiezen ervoor om de steeltjes te verwijderen en alleen de hoeden te gebruiken in gerechten. De steeltjes kunnen echter worden gebruikt om bouillon te maken, wat een rijke umami-smaak toevoegt aan soepen en stoofschotels.

Optimale Groeiomstandigheden

 • Temperatuur: De optimale temperatuur voor myceliumgroei ligt tussen 20-25°C. Voor vruchtvorming is een koelere temperatuur van 10-20°C gewenst.
 • Luchtvochtigheid: Houd hoge luchtvochtigheidsniveaus (85-95%) aan tijdens de vruchtfase.
 • Licht: Shiitake-paddenstoelen hebben indirect licht nodig voor vruchtvorming. Vermijd direct zonlicht.
 • Luchtcirculatie: Zorg voor goede luchtcirculatie om de opbouw van kooldioxide te voorkomen, wat de groei van paddenstoelen kan belemmeren.

Tips en Richtlijnen

 • Monitoring: Controleer regelmatig de vochtigheidsniveaus van de houtblokken of het substraat. Ze moeten vochtig worden gehouden, maar niet doorweekt.
 • Pestbestrijding: Let op plagen zoals vliegen en mijten. Gebruik geschikte maatregelen om besmettingen te beheersen.
 • Oogsten: Oogst paddenstoelen wanneer de hoeden volledig geopend zijn, maar voordat de randen beginnen te krullen. Draai of snijd de paddenstoelen aan de basis af.
 • Rustperiode: Laat de houtblokken of het substraat na de oogst enkele weken rusten voordat ze opnieuw worden geweekt om een nieuwe vruchtcyclus te stimuleren.

Door deze methoden te volgen en de juiste omstandigheden te handhaven, kunnen kwekers met succes shiitake-paddenstoelen telen en genieten van hun voedings- en culinaire voordelen.

Conclusie

Het kweken van shiitake-paddenstoelen kan een lonende en bevredigende ervaring zijn, vooral als je de juiste methoden en omstandigheden volgt. Of je nu kiest voor het kweken op houtblokken of zaagsel, het is belangrijk om geduldig te zijn en de paddenstoelen de tijd te geven om te groeien. Met de juiste zorg en aandacht kun je genieten van een overvloedige oogst van deze heerlijke en voedzame paddenstoelen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Hoe lang duurt het voordat shiitake-paddenstoelen groeien? Het kan 6-12 maanden duren voordat shiitake-paddenstoelen beginnen te groeien, afhankelijk van de kweekmethode en omstandigheden.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor het kweken van shiitake? Hardhoutsoorten zoals eik, beuk en kastanje zijn ideaal voor het kweken van shiitake-paddenstoelen.

Kun je shiitake-paddenstoelen binnen kweken? Ja, shiitake-paddenstoelen kunnen binnen worden gekweekt op zaagselsubstraat in gecontroleerde omgevingen.

Hoe vaak kun je shiitake-paddenstoelen oogsten? Met de juiste zorg kunnen shiitake-paddenstoelen meerdere keren per jaar worden geoogst, meestal tot vier keer per jaar.

Zijn shiitake-paddenstoelen gezond? Ja, shiitake-paddenstoelen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B en mineralen, en hebben talrijke gezondheidsvoordelen.

Met deze gids hopen we dat je een succesvolle start kunt maken met het kweken van je eigen shiitake-paddenstoelen. Veel succes en geniet van je oogst!

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.