Koningsoesterzwammen kweken: een stap-voor-stap gids

Koningsoesterzwammen kweken: een stap-voor-stap gids

Koningsoesterzwammen, ook bekend als oesterzwammen, zijn gezonde en smakelijke paddenstoelen die gemakkelijk te kweken zijn, zelfs zonder ervaring. Volg deze gids om ze te kweken in huis of tuin.

Stap 1: Materialen verzamelen

Voordat je begint met het kweken van koningsoesterzwammen, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen hebt. Dit omvat:

 • Een zak met koningsoesterzwammenbroed
 • Een emmer of plastic bak
 • Een spuitfles
 • Een mes
 • Een boormachine
 • Een stuk karton
 • Koffiedik
 • Een vochtige doek

Stap 2: Broed voorbereiden

Het broed is een mengsel van graan en schimmel dat de basis vormt voor de groei van de koningsoesterzwammen. Om het broed voor te bereiden, moet je de zak met broed openen en het mengsel in een emmer of plastic bak doen. Voeg vervolgens een beetje water toe en meng het goed door elkaar.

Stap 3: Emmer voorbereiden

Boor gaten in de emmer of plastic bak om lucht en vochtigheid toe te laten. De gaten moeten ongeveer 2,5 cm uit elkaar staan en ongeveer 1 cm in diameter zijn. Bedek de bodem van de emmer met een stuk karton en voeg vervolgens een laag koffiedik toe.

Stap 4: Broed toevoegen

Voeg het broed toe aan de emmer, bovenop de laag koffiedik. Verspreid het broed gelijkmatig over de emmer en bedek het vervolgens met een laag koffiedik.

Stap 5: Voeg vocht toe

Gebruik de spuitfles om de emmer vochtig te houden. De koningsoesterzwammen hebben vocht nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat de emmer altijd vochtig is. Gebruik de vochtige doek om de emmer af te dekken en vocht vast te houden.

Stap 6: Wachten en oogsten

Plaats de emmer op een donkere en vochtige plek, zoals een kelder of kast. Na ongeveer 2 weken zul je kleine witte knoppen zien verschijnen, dit zijn de koningsoesterzwammen die beginnen te groeien. Blijf de emmer vochtig houden en na ongeveer 3 weken kun je de eerste oogst verwachten. Snijd de paddenstoelen af met een mes en laat de resterende knoppen doorgroeien voor een tweede oogst.

Tips voor succes

 • Zorg ervoor dat de emmer altijd vochtig is, maar niet te nat. Dit kan schimmelgroei veroorzaken.
 • Plaats de emmer op een donkere en vochtige plek, maar niet in direct zonlicht.
 • Gebruik alleen koffiedik van biologische koffie, omdat dit geen chemicaliën bevat die schadelijk kunnen zijn voor de paddenstoelen.
 • Als je geen koffiedik hebt, kun je ook stro of houtsnippers gebruiken als voedingsbodem voor de koningsoesterzwammen.

Geniet van je zelfgekweekte koningsoesterzwammen!

Met deze eenvoudige stappen kun je genieten van je eigen verse en gezonde koningsoesterzwammen. Experimenteer met verschillende recepten en geniet van de heerlijke smaak van deze paddenstoelen. Laat ons in de reacties weten hoe jouw kweekavontuur verloopt en deel je favoriete recepten met ons!

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.